Uporaba dodajalnih tehnologij za izdelavo deskarskih smernikov a.k.a diplomska

Pa je uspelo. Diploma je napisana, fini naprintani. Zdaj pa par besed o izdelavi.
Pri smernikih so pomembni njihov naklon, velikost, ukrivljenost in širina. Zelo pomemben je tudi material. Glede na vse te dejavnike se razlikujejo hitrost deske, odzivnost in radij zavijanja. Obstaja ogromno različnih oblik in velikosti smernikov. Sama sem se odločila za izris in print finov FCS M-5, ki so najbolj osnovni model. Fine sem narisala v programu Avtodesk Maya.
2

Po izrisu sem fine natisnila s FDM (Fused Deposition Modeling) tehnologijo. To je tehnologija modeliranja s spajanjem slojev in deluje po principu ciljnega nalaganja materiala v plasteh. 3D-tiskalniki, ki delujejo s to tehnologijo, segrevajo termoplastičen material v delno tekoče stanje in ga nalagajo glede na pot določeno z računalnikom. Plastični material se z zvitka odvija v brizgalno glavo, kjer se stopi do poltekočega stanja. Glava je pritrjena na mehanizem in se pomika v X in Y smeri. Stopljen material se skozi majhno šobo v tankih plasteh nalaga na pladenj, ki se pomika v smeri Z. Plastika se v trenutku, ko je izbrizgana, strdi in sprime s prejšnjo plastjo. Uporabila sem ABS plastiko, ki je fleksibilna in močna.

Po tisku je sledilo ogromno poobdelave. Najprej grobo brušenje in nato obdelava z acetonom za bolj gladko površino. Najprej sem ločila podporni material od izdelka.
untitled (1 of 1)-9
untitled (1 of 1)-11
Površina smernika je tako na mestu, kjer je bil podporni material, še bolj groba. S počasnim brušenjem sem se želela čim bolj približati dejanski obliki, naklonu smernika in s tem pridobiti optimalno obliko za dobro drsenje po vodi.
untitled (1 of 1)-10
Po gladkem brušenju je sledila še obdelava z acetonom, ki plastiko še dokončno zgladi. Dobila sem gladko in bleščečo površino, katere ni bilo več potrebno brusiti.
IMG_20131108_12060520131107_204758

In rezultat so fini, ki bi sigurno morali biti trši:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s